21 Ιουνίου 2011

Κλιμάκωση βαθμολογιών ανά μάθημα 2010 και 2011.

Παρατηρήστε
-ότι μειώθηκαν οι άριστες βαθμολογίες σε όλα τα μαθήματα
-ότι οι βαθμολογίες κάτω από τη βάση αυξήθηκαν ειδικά στα μαθήματα βαρύτητας
-ότι εξαφανίστηκαν οι μεσαίες βαθμολογίες.
Συνολικά τα "άριστα" γραπτά μειώθηκαν κατά 4,5% περίπου που σημαίνει ότι οι υψηλόβαθμες σχολές θα πέσουν.
Το 70-75% των υποψηφίων στην τεχνολογική κατεύθυνση έγραψε κάτω από τη βάση στα μαθηματικά και στη φυσική!
Ακόμα και στη θετική κατεύθυνση που παραδοσιακά επιλέγεται από άριστους μαθητές η πτώση στα αντίστοιχα μαθήματα είναι τεράστια σε σχέση με το 2010.

19 Ιουνίου 2011

Κβαντικοί αριθμοί-στοιβάδες-υποστοιβάδες-τροχιακά-4αδες ηλεκτρονίων.


n
στοιβαδα
l
υποστοιβαδα
ml
τροχιακο
ηλεκτρονια
1
K
0
1s
0
(1,0,0)    1s         
(1,0,0,+1/2)
(1,0,0,-1/2)
2
L
0
2s
0
(2,0,0)    2s
(2,0,0,+1/2)
(2,0,0,-1/2)
1
2p
-1
(2,1,-1)   2py
(2,1,-1,+1/2)
(2,1,-1,-1/2)
0
(2,1,0)    2pz
(2,1,0,+1/2)
(2,1,0,-1/2)
+1
(2,1,+1)  2px
(2,1,+1,+1/2)
(2,1,+1,-1/2)

18 Ιουνίου 2011

Το δελτίο τύπου του υπουργείου παιδείας...για το μηχανογραφικό δελτίο.





ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
-----




                                        14/06/2011

Δελτίο Τύπου
 
ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ

Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων,  έθεσε προ καιρού σε συζήτηση και δημόσια διαβούλευση τη διαδικασία κατάθεσης των μηχανογραφικών δελτίων  των υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το κείμενο, τα αναλυτικά σχόλια και τα συνοπτικά συμπεράσματα της διαβούλευσης είναι διαθέσιμα στην διεύθυνση: http://www.opengov.gr/ypepth/?p=350).

Όπως τονίστηκε και τότε, σκοπός της διαβούλευσης ήταν να βελτιωθεί η διαδικασία για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων και των οικογενειών τους.

Το Υπουργείο βρίσκεται σήμερα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την καινοτομία της διαδικασίας υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου των υποψηφίων Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, με έναρξη από εφέτος.

Η εφαρμογή αυτή είναι ίσως η πολυπλοκότερη που υλοποιήθηκε στην χώρα λόγω της μορφής της. Για τον λόγο αυτό και για την επιτυχία της πρώτης εφαρμογής, σημαντικό ρόλο καλούνται να παίξουν οι εκπαιδευτικοί και οι Δ/ντές των Λυκείων. Από πλευράς του Υπουργείου έχει γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των υποψηφίων. Έτσι:

1. Οι υποψήφιοι, μπορούν να αντλήσουν αναλυτικές οδηγίες κατά την επεξεργασία του μηχανογραφικού τους δελτίου είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση  http://exams.minedu.gov.gr είτε στην ιστοσελίδα του ΥΠΔΒΜΘ: www.minedu.gov.gr . είτε από τις ΟΔΗΓΙΕΣ που αποστέλλονται σε όλα τα Λύκεια.

            2. Για την διευκόλυνση των υποψηφίων θα λειτουργεί επίσης στο Υπουργείο Παιδείας κέντρο τηλεφωνικής υποστήριξης, καθ’όλη τη διάρκεια επεξεργασίας και οριστικής υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου, στο τηλέφωνο 210.3443993 καθημερινά (Δευτέρα με Παρασκευή) 10:00 με 20:00, καθώς και κέντρο ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και εξυπηρέτησης στο  e-mail: examshd@minedu.gov.gr .

            3. Τέλος, τόσο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr όσο και στην ιστοσελίδα του ΥΠΔΒΜΘ: www.minedu.gov.gr., οι υποψήφιοι μπορούν να παρακολουθήσουν ενημερωτικό VIDEO (http://www.minedu.gov.gr/ilektroniko-mixanografiko-video.html), στο οποίο περιγράφεται η εφαρμογή και δίνονται απλές οδηγίες βήμα-βήμα για την επεξεργασία ή την οριστικοποίηση του μηχανογραφικού. Στην ιστοσελίδα του ΥΠΔΒΜΘ: www.minedu.gov.gr., οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν και να κατεβάσουν οποιοδήποτε πληροφοριακό κείμενο επιθυμούν (πχ. το μηχανογραφικό δελτίο σε έντυπη μορφή), ώστε να εργάζονται με αυτό το υλικό, χωρίς να είναι συνεχώς συνδεδεμένοι με το διαδίκτυο.

Με τη νέα καινοτόμο εφαρμογή, οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο από οποιονδήποτε Η/Υ που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας και χωρίς την υποβολή δικαιολογητικών. Δίνεται όμως η δυνατότητα σε όσους υποψηφίους που, για οποιονδήποτε λόγο επιλέξουν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο στο Λύκειό τους, χρήσης των Η/Υ του Λυκείου, ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και οποιαδήποτε βοήθεια ή συμβουλή ζητήσουν από τους καθηγητές τους.

Α. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ

1. Κάθε υποψήφιος με τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων που είχε κατά τη συμμετοχή του στις πανελλήνιες και τα αρχικά γράμματα των ονομαστικών του στοιχείων, επισκέπτεται την ηλεκτρονική διεύθυνση  http://exams.minedu.gov.gr και συμπληρώνει (πρόχειρα) το μηχανογραφικό του δελτίο. Τελειώνοντας, του εμφανίζεται ένας κωδικός δελτίου, τον οποίο πρέπει να σημειώσει. Στην επόμενη επίσκεψή του, με τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων και τον κωδικό δελτίου, μπορεί να τροποποιήσει το (πρόχειρο) μηχανογραφικό που έχει ήδη συμπληρώσει όσες φορές επιθυμεί.

2. Παράλληλα, κάθε υποψήφιος προσέρχεται στο Λύκειό του και δημιουργεί τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), προκειμένου να ταυτοποιηθεί από το ίδιο του το Λύκειο με βάση το αρχείο (βάση δεδομένων υποψηφίων έτους 2011) που έχει καταρτίσει το ΥΠΔΒΜΘ σύμφωνα με τις Αιτήσεις- Δηλώσεις του Φεβρουαρίου. Οι υποψήφιοι για το ποσοστό 10% των θέσεων εισακτέων (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ Β΄), μπορούν να προσέρχονται σε οποιοδήποτε ημερήσιο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ και να δημιουργήσουν και αυτοί το δικό τους προσωπικό κωδικό (password). Και για τους υποψηφίους αυτούς υπάρχει αρχείο (βάση δεδομένων υποψηφίων ετών 2009 ή 2010).

3. Ο υποψήφιος μπορεί πλέον, με τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), μέσω διαδικτύου να επισκέπτεται την ηλεκτρονική διεύθυνση  http://exams.minedu.gov.gr, για να υποβάλει – οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο όταν αισθάνεται ότι έχει κάνει τις τελικές του επιλογές και είναι έτοιμος να τις οριστικοποιήσει.

Στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση  (http://exams.minedu.gov.gr), παρέχονται στους υποψηφίους αναλυτικές οδηγίες επεξεργασίας και υποβολής του μηχανογραφικού, Χρήσιμοι Σύνδεσμοι, Στατιστικά, Βάσεις Εισακτέων και Συχνές Ερωτήσεις. Με όλους αυτούς τους συνδέσμους, ο υποψήφιος θα έχει στη διάθεσή του οποιαδήποτε πληροφορία που αφορά τα προγράμματα σπουδών, τις επαγγελματικές προοπτικές, την ισχύουσα νομοθεσία κλπ.

Μετά από την επιτυχή είσοδο ο υποψήφιος θα βλέπει τις πρώτες σελίδες του μηχανογραφικού του δελτίου με τα πλήρη στοιχεία του και θα του ζητείται να συμπληρώνει πρόσθετα ατομικά στοιχεία π.χ. ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνο, την ειδική περίπτωση - κατηγορία υποψηφίου (πολύτεκνος, τρίτεκνος, κοινωνικά κριτήρια), εάν ανήκει σε μία από αυτές, όλα με αναλυτικές οδηγίες βήμα – βήμα. Στην συνέχεια εμφανίζονται  τα επιστημονικά πεδία (ΓΕΛ & ΕΠΑΛ Β΄) ή οι τομείς (ΕΠΑΛ Α΄) που του επιτρέπονται να επιλέξει. Κατόπιν συμπληρώνει τις σχολές- τμήματα προτίμησής του, με τη σειρά που επιθυμεί. Όταν τελειώσει με τις προτιμήσεις,  μπορεί να εκτυπώνει ή να αποθηκεύει το μηχανογραφικό στον προσωπικό του υπολογιστή.

Ο υποψήφιος, πριν την οριστική υποβολή, μπορεί να δημιουργήσει ηλεκτρονικά περισσότερα τους ενός πρόχειρα μηχανογραφικά, με διαφορετικά σενάρια προτιμήσεων και συνδυασμών σχολών ή τμημάτων. Το καθένα συνοδεύεται από έναν μοναδικό κωδικό αριθμό δελτίου. Ο υποψήφιος, όμως, θα οριστικοποιήσει ένα μηχανογραφικό, με το οποίο  επιθυμεί να κριθεί για την επιλογή του στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.  Με την πράξη της οριστικοποίησης διαγράφονται αυτόματα, από την κεντρική βάση δεδομένων,  όλα τα υπόλοιπα πρόχειρα μηχανογραφικά για λόγους ασφαλείας.


Β. ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ

1. Το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των μηχανογραφικών θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία από σήμερα Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011 μέχρι την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011.
2. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέλθουν στα Λύκειά τους για να προμηθευτούν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) από 16-6-2011 ως 23-6-2011.
 3. Η οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων μπορεί να γίνει  από 17-6-2011 ως και 28-6-2011. Οι υποψήφιοι με το 10% θα αποκτήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), σε οποιοδήποτε ημερήσιο ΓΕΛ  και θα οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό μέσα στις ίδιες προθεσμίες.
Επισημαίνεται, ότι οι προθεσμίες είναι αποκλειστικές και δεσμευτικές και μετά την παρέλευσή τους δεν γίνεται δεκτή καμμία υποβολή ή τροποποίηση μηχανογραφικού δελτίου.  
                                                  

Παρουσίαση του τρόπου συμπλήρωσης του "ηλεκτρονικού" μηχανογραφικού.

 Δείτε το βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται η νέα πλατφόρμα κατάθεσης του μηχανογραφικού δελτίου από τον Στράτο Στρατηγάκη και ακούστε τις προβλέψεις και τις συμβουλές του!!!
Ξεκινήστε στη συνέχεια τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού σας με βασικό άξονα τις επιθυμίες σας κι όχι τις περσινές βάσεις!!!
Σκεφτείτε επίσης τις ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν στις σχολές των επαρχιακών πόλεων, αναλογιζόμενοι ότι να σπουδάσετε "εκτός" σπιτιού μπορεί να μην είναι τελικά τόσο πολυέξοδο όσο αρχικά φαίνεται (συγκατοικήσεις, εστίες, κλπ)...


Καλή επιτυχία!!!!!!!

9 Ιουνίου 2011

Μηχανογραφικό στα τυφλά...


                                                                                                 από τον Στράτο Στρατηγάκη

Έφτασε ο Ιούνιος, οι πανελλήνιες εξετάσεις τελείωσαν (εκκρεμούν μόνο τα ειδικά μαθήματα) και πέπλο μυστηρίου καλύπτει ακόμη το χρόνο και τον τρόπο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου. Εν αναμονή των ανακοινώσεων του Υπουργείου Παιδείας ας δούμε τι καινούριο θα έχουμε φέτος γιατί οι καινοτομίες θέλουν χρόνο για να αφομοιωθούν από τους υποψηφίους και να αποφευχθούν τα λάθη. Πέρυσι η ελλιπής πληροφόρηση των υποψηφίων για την κατάργηση της βάσης του 10 έφερε την κατρακύλα των βάσεων στις χαμηλόβαθμες σχολές φτάνοντας η βάση σε 47 τμήματα κάτω από 5.000 μόρια, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί στο παρελθόν. Αυτό φαίνεται δεν έγινε μάθημα στο Υπουργείο Παιδείας και εξακολουθεί την ίδια τακτική της τελευταίας στιγμής.

Δύο βάσεις κάθε τμήμα

Κάθε τμήμα θα έχει δύο βάσεις μία για τη γενική κατηγορία και μία για τις ειδικές κατηγορίες. Οι υποψήφιοι που μέχρι πέρυσι δικαιούνταν μετεγγραφή τώρα εντάσσονται σε μία από τις 5 ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, με αδελφό σε άλλη πόλη, ορφανοί και με κάποια σοβαρή πάθηση) και είναι υποψήφιοι και στη γενική κατηγορία και στην ειδική για κάθε τμήμα. Ανάλογα με το πως θα γράψουν θα περάσουν με τη μία ή την άλλη κατηγορία. Η κατανομή των θέσεων των εισακτέων έγινε με τους αριθμούς που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με τις μετεγγραφές των προηγούμενων ετών. Τους αριθμούς αυτούς δεν έχει δημοσιοποιήσει, ώστε να γνωρίζουμε αν συμβαίνουν παρόμοια πράγματα κάθε χρόνο ή όχι. Θα φανεί στην ανακοίνωση των βάσεων, που αν όλα λειτουργήσουν σωστά, μπορεί φέτος να γίνει πολύ νωρίτερα.

Ηλεκτρονικό Μηχανογραφικό

Το Μηχανογραφικό θα συμπληρώνεται από τον υποψήφιο ηλεκτρονικά στο σπίτι του και θα οριστικοποιείται η υποβολή του στο σχολείο. Για να συμπληρώσει ο υποψήφιος το μηχανογραφικό του θα χρειάζεται τον κωδικό υποψηφίου που υπάρχει στο δελτίο εξεταζομένου και τα ατομικά του στοιχεία. 

Στην αρχική οθόνη όπως βλέπετε στην εικόνα ο υποψήφιος επιλέγει αν θα καταθέσει νέο μηχανογραφικό ή θα διορθώσει κάποιο υπάρχον. Υπάρχει και είσοδος του σχολείου για την οριστικοποίηση του μηχανογραφικού κάθε υποψηφίου. Είναι σημαντική η δυνατότητα του υποψηφίου να φτιάξει περισσότερα από ένα μηχανογραφικά δελτία και τελικά να καταθέσει ένα από αυτά.  Αφού συμπληρώσει τα ατομικά του στοιχεία το σχολείο αποφοίτησης, την ειδική κατηγορία και τα ειδικά μαθήματα στα οποία εξετάστηκε, προχωρά στην επιλογή επιστημονικών πεδίων. Φτάνει πια ο υποψήφιος στις σχολές του πεδίου ή των πεδίων που έχει επιλέξει. Εδώ έχει γίνει πολύ καλή δουλειά γιατί μπορεί το πρόγραμμα να διορθώσει κάποιο λάθος στη σειρά των αριθμών προτίμησης. Αν ένας υποψήφιος δηλώνοντας τις σχολές παραλείψει έναν αριθμό, τότε το πρόγραμμα μπορεί να το διορθώσει αυτόματα ή μπορεί και ο χρήστης να το διορθώσει μόνος του. Ακόμη μπορεί ο υποψήφιος να παρεμβάλει μία σχολή ανάμεσα στις άλλες που έχει ήδη επιλέξει. Το πρόγραμμα δημιουργεί ένα κενό στην αρίθμηση, εκεί που ο υποψήφιος θέλει, ώστε να μπορέσει ο υποψήφιος να παρεμβάλει τη σχολή που θέλει.
Μόλις ο υποψήφιος ολοκληρώσει τη διαδικασία δήλωσης των σχολών το σύστημα καταχωρεί το σύνολο των επιλογών του υποψηφίου στην κεντρική βάση του Υπουργείου Παιδείας. Με την καταχώριση του δελτίου το σύστημα δίνει ένα κωδικό που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο μηχανογραφικό του υποψηφίου. Μπορεί ο υποψήφιος να καταθέσει και άλλο μηχανογραφικό και να πάρει και δεύτερο κωδικό. Η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αφού υπάρχουν πολλαπλά μηχανογραφικά.

Η ολοκλήρωση της κατάθεσης στο σχολείο

Η ολοκλήρωση της κατάθεσης γίνεται μόνο στο σχολείο αποφοίτησης. Αυτό γίνεται για να πάρει ο υποψήφιος ένα αντίγραφο του μηχανογραφικού, να κρατηθεί στο σχολείο ένα άλλο, ώστε να υπάρχουν αποδείξεις σε περίπτωση που συμβεί κάποιο λάθος. Η διαδικασία αυτή λέγεται οριστικοποίηση.
Το σύστημα ελπίζουμε να λειτουργήσει καλά, γιατί τώρα δοκιμάζεται για πρώτη φορά. Οι ημερομηνίες κατάθεσης θα πρέπει να είναι ευρείες, ώστε να μη δημιουργηθεί υποερφόρτωση του δικτύου με αποτέλεσμα να «πέσει» το δίκτυο. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν τα πράγματα θα είναι καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια.
·         Η διαδικασία αυτή είναι πιο σωστή γιατί ο υποψήφιος παίρνει και τυπικά ο ίδιος την ευθύνη της απόφασης, αφού ο ίδιος συμπληρώνει.
·         Γλυτώνουμε περιττή γραφειοκρατία. Μέχρι τώρα καθόταν ο υποψήφιος δίπλα σε έναν υπάλληλο και να έγραφε ο υπάλληλος στον υπολογιστή τις σχολές με τη σειρά που του έλεγε ο υποψήφιος.
·         Μείωση του κόστους. Σε μια χρεοκοπημένη χώρα είναι καλό να μην ξοδεύουμε χρήματα για τις διαδικασίες, αλλά μόνο για την ουσία. Μέχρι τώρα το κόστος ήταν περίπου 245.000 € το χρόνο για τις επιτροπές που συγκροτούνταν σε κάθε διεύθυνση και τους καθηγητές που χορηγούσαν τις βεβαιώσεις πρόσβασης.
Το πρόβλημα είναι στη διαδικασία άρπα κόλα που προτιμά το Υπουργείο, αφού ακόμη δεν ανακοινώνει τίποτα αυξάνοντας την αγωνία των υποψηφίων. Μέχρι τώρα υπήρχε μία απλή αρχή, που ακολουθούσαν όλοι οι Υπουργοί Παιδείας. Κάθε αλλαγή που ανακοινωνόταν ίσχυε από την επόμενη χρονιά. Αυτό καταργήθηκε, με αποτέλεσμα να γίνονται όλα στο πόδι με προφανές το ρίσκο της αποτυχίας.

8 Ιουνίου 2011

Την επόμενη εβδομάδα οι βαθμοί των Πανελλαδικών


Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων στις φετινές πανελλαδικές, ενώ η μέχρι στιγμής εικόνα των γραπτών επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις για μείωση των αριστούχων και πτώση των βάσεων των περιζήτητων σχολών των πέντε επιστημονικών πεδίων. «Φέτος θα έχουμε μεγαλύτερη κατανομή της βαθμολογίας, ώστε να μην έχουμε υπερσυγκέντρωση αριστούχων όπου η επιτυχία να εξαρτάται από ένα μόριο που μπορεί να είναι μια έκφραση στο γραπτό ή μια διαφορετική αξιολόγηση από καθηγητή» είπε ο υφυπουργός Παιδείας Ιωάννης Πανάρετος στην ΕΤ3. Πάντως, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία κατήγγειλε ότι ετέθησαν λάθος και εκτός ύλης θέματα στις επαναληπτικές εξετάσεις των Μαθηματικών Γενικής Παιδείας και ζητά από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων να μην βαθμολογηθούν τα θέματα.
Πηγή: Ημερησία
                                                                      Άντε...καλά αποτελέσματα!!!

4 Ιουνίου 2011

Bάσεις στον κατήφορο


ΔYΣKOΛOTEPA ΗΤΑΝ ΦETOΣ TA ΘEMATA ΣTIΣ ΠANEΛΛAΔIKEΣ
Tης MAPIAΣ ΠAΠOYTΣAKH
H μεγαλύτερη πτώση αναμένεται στα πολυτεχνεία καθώς
και στις φυσικομαθηματικές και τις οικονομικές σχολές
PEΠOPTAZ   ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡOΤΥΠΙΑ
29 MAΪOY 2011


Πτωτική αναμένεται να είναι η τάση των βάσεων σε πολλά τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αφού τα θέματα στις φετινές εξετάσεις είχαν πολύ μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.
Oι μεγαλύτερες πτώσεις, όπως εκτιμούν οι διορθωτές, αναμένονται στο 2ο πεδίο που περιλαμβάνει τις φυσικομαθηματικές σχολές, στο 4ο που περιλαμβάνει τα πολυτεχνεία και στο 5ο που περιλαμβάνει τις οικονομικές.
Oπως εκτιμά ο καθηγητής Γ. Χατζητέγας, οι πτώσεις σε ορισμένες σχολές της
περιφέρειας θα είναι θεαματικές και μπορεί να προσεγγίσουν και τα 2.000 μόρια. Πρόκειται για τμήματα που στο παρελθόν οδηγούσαν σε ασφαλή μετεγγραφή των παιδιών των τρίτεκνων και πολύτεκνων που φέτος περιορίστηκαν σε σχολές στα μεγάλα αστικά κέντρα. Oι υποψήφιοι αυτοί τώρα θα αναγκαστούν να δηλώσουν τμήματα στον τόπο της κατοικίας τους και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ζήτηση αυτών των περιφερειακών τμημάτων.
Για παράδειγμα, τέτοια τμήματα είναι τα διοίκησης επιχειρήσεων των οικονομικών πανεπιστημίων, αλλά και πολλά τμήματα ΤΕΙ που έχουν αντίστοιχα τμήματα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Πτώση όμως εκτιμάται ότι θα έχουμε και στα περιφερειακά τμήματα μαθηματικών, φυσικής και χημείας.
Στο 1ο πεδίο που περιλαμβάνει τις νομικές και φιλολογικές σχολές, η πτώση θα είναι πολύ μικρότερη. Yπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει από 300 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές και θα φθάσει στα 500 στα χαμηλόβαθμα τμήματα.
Μεγαλύτερη αναμένεται η πτώση στα παιδαγωγικά τμήματα της περιφέρειας, λόγω του περιορισμού των διορισμών αλλά και της μικρότερης ζήτησης που θα έχουν από τους υποψήφιους ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνων) αφού έχουν περιοριστεί δραστικά οι μετεγγραφές. Σ’ αυτό το πεδίο ο πυθμένας αναμένεται να είναι τα 11.500 μόρια.
Κάτι ανάλογο αναμένεται και στο 3ο πεδίο, όπου βρίσκονται και τα χαμηλόβαθμα τμήματα νοσηλευτικής. Η μείωση των θέσεων που προέρχεται κυρίως από τα περιφερειακά τεχνολογικά ιδρύματα, 24 τμήματα των οποίων δεν θα δεχθούν φέτος εισακτέους, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του βαθμολογικού πυθμένα, στο 2ο, 4ο και 5ο πεδίο, στα 8.000 μόρια. 
Στο παρελθόν είχαμε συνηθίσει στα ίδια πεδία να υπάρχουν τμήματα με πολύ μικρότερες βαθμολογίες. Oι περιζήτητες ιατρικές όμως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη φαίνονται «απτόητες». Θα διατηρηθούν δηλαδή πάνω από 19.000 μόρια. Ενδεχομένως οι ιατρικές στα περιφερειακά ιδρύματα να παρουσιάσουν κάμψη που μπορεί να φτάσει και τα 500 μόρια. Eτσι η τελευταία βαθμολογικά ιατρική ενδέχεται να έχει 18.500 μόρια.
Ηπιότερος αναμένεται ο ανταγωνισμός στις οικονομικές σχολές.
Στις περιζήτητες σχολές των πολυτεχνείων, όπως είναι των πολιτικών μηχανικών ή των ηλεκτρολόγων, στα μεγάλα αστικά κέντρα, αναμένεται να υπάρξει πτώση 400 μορίων ή και περισσοτέρων για τα τμήματα της περιφέρειας.
΄Eνα καθοριστικό στοιχείο των φετινών μηχανογραφικών αναμένεται να είναι η ισχυρή τάση προτίμησης σπουδών κοντά στον τόπο κατοικίας.
Τα μαθήματα που φαίνεται να ήταν καθοριστικά για την τάση των βάσεων φέτος είναι τα μαθηματικά τεχνολογικής κατεύθυνσης, όπου κάτω από τη βάση βαθμολογείται πάνω από 80% των γραπτών. Να σημειωθεί όμως ότι υψηλά ήταν τα ποσοστά αποτυχίας στο μάθημα αυτό και τα προηγούμενα χρόνια. Μεγάλα όμως είναι και τα ποσοστά αποτυχίας στη φυσική κατεύθυνσης.
O Γ. Χατζητέγας τονίζει ότι το μάθημα που φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη αποτυχία σχετικά με πέρυσι, στην θεωρητική κατεύθυνση, είναι της λογοτεχνίας όπου «έπεσε» το κείμενο «Κρητικός» του Διονύσιου Σολωμού, ένα θέμα που δεν συμπεριλαμβάνεται στα «SOS».
Πάντως, οι εκτιμήσεις αυτές είναι ενδεικτικές, καθώς ασφαλείς προβλέψεις για τις βάσεις είναι δύσκολο να γίνουν, επειδή διαμορφώνονται με βάση τις προσφερόμενες θέσεις, τη δυσκολία των θεμάτων και τις προτιμήσεις που θα δηλώσουν οι υποψήφιοι με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. 
Oπως επισημαίνει στην «Κ.Ε.» ο μαθηματικός Στρ. Στρατηγάκης,«ήταν απαραίτητη η αύξηση του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων, ώστε να μειωθούν οι αριστούχοι και, φυσικά, να οδηγηθούμε σε πτώση των βάσεων,που είναι και ο στόχος. Oι πολύ υψηλές βάσεις οδηγούν σε επιλογή υποψηφίων που στηρίζεται σε λεπτομέρειες, όπως ένα μικρό λάθος στις πράξεις ή μια ανεπαρκής αιτιολόγηση. Είναι φυσικό όταν όλοι έχουν λύσει την άσκηση
να έχουμε πληθώρα αριστούχων. Oταν τα θέματα είναι δύσκολα δεν έχουμε πολλούς αριστούχους και έτσι η επιλογή στηρίζεται στο ποιος έλυσε την άσκηση και ποιος όχι».


1 Ιουνίου 2011

"Επιλογή Σπουδών με το μυαλό στο μνημόνιο" από τον Στράτο Στρατηγάκη


                   Πόσο καθορίζουν οι προτιμήσεις των υποψηφίων τις βάσεις εισαγωγής στις ανώτατες σχολές; Ένα ερώτημα που βασανίζει τους υποψηφίους και παράλληλα μας δείχνει ότι οι βάσεις καθορίζονται από το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Στον πίνακα βλέπουμε την αύξηση του αριθμού των πρώτων προτιμήσεων στη Νομική και την μείωση του αριθμού των πρώτων προτιμήσεων στους δασκάλους. Η διαφορά αυτή προκλήθηκε από μία δήλωση της Υπουργού Παιδείας. Η δήλωση ήταν ότι μειώνονται οι διορισμοί των εκπαιδευτικών, λόγω της κρίσης χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Η δήλωση αυτή προκάλεσε το φόβο των υποψηφίων ότι θα μείνουν αδιόριστοι και ως δάσκαλοι δεν έχουν και πολλές άλλες δυνατότητες. Έκαναν λοιπόν τη στροφή προς τη Νομική, ασφαλέστερο προορισμό, παρ’ όλη την ανεργία των δικηγόρων. Η διαφορά είναι ότι από τη Νομική μπορούν να κάνουν πολλά άλλα πράγματα οι πτυχιούχοι, εκτός της δικηγορίας, ενώ ως δάσκαλοι ένιωθαν εγκλωβισμένοι. Οι επιπτώσεις της διαφοράς αυτής φαίνονται στον πίνακα 1. Η μείωση της ζήτησης για σπουδές δασκάλου έφεραν την μείωση της βάσης, ενώ η αύξηση της ζήτησης για σπουδές Νομικής έφερε τη διατήρηση της βάσης και μία μικρή αύξηση. Να σημειώσουμε ότι βάσει των επιδόσεων των υποψηφίων έπρεπε να έχουμε πτώση των βάσεων και στις δύο σχολές, αφού οι επιδόσεις των υποψηφίων της θεωρητικής κατεύθυνσης ήταν το 2010 χειρότερες από το 2009.
Αύξηση των προτιμήσεων
Για να μελετήσουμε τις πρώτες μεταβολές που έφερε το μνημόνιο στις επιλογές των υποψηφίων πρέπει να δούμε σε ποιες σχολές αυξήθηκε η ζήτηση το 2010. Η πρώτη παρατήρηση που κάνουμε μελετώντας τους πίνακες με τις 50 σχολές (10 από κάθε πεδίο) όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση στις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων είναι ότι μόνο 5 τμήματα βρίσκονται εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τα ΤΕΙ Λογοθεραπείας, Βρεφονηπιοκομίας, Δημοσίων Σχέσεων και Πληροφορικής και ΜΜΕ.  Έχουμε, δηλαδή, αύξηση της ζήτησης σύμφωνα με πληθυσμιακά κριτήρια. Οι νομοί Αττικής και Θεσσαλονίκης είναι οι πολυπληθέστεροι και η μεγάλη αύξηση στη ζήτηση σπουδών μας δείχνει ότι στις επιλογές των υποψηφίων κυριάρχησε η πόλη και όχι το αντικείμενο σπουδών. Ήταν κάτι που πιστεύαμε ότι θα συμβεί, όπως επανειλημμένως είχαμε γράψει, οι προτιμήσεις των υποψηφίων το αποδεικνύουν. Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να  ενταθεί φέτος καθώς η κρίση μεγαλώνει και τα εισοδήματα των οικογενειών μειώνονται συνεχώς.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της αύξησης των πρώτων προτιμήσεων στο ΤΕΙ Δημοσίων Σχέσεων του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας με έδρα την Καστοριά, που ίσως αντανακλά τη βαρύτητα που έχουν οι δημόσιες σχέσεις στην κοινωνία μας. Άλλο αξιοσημείωτο γεγονός είναι η αύξηση στις πρώτες προτιμήσεις που είχε το τμήμα Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που υπερδιπλασίασε τις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων που το επέλεξαν.
Αυξητική είναι η ζήτηση των υποψηφίων για σπουδές σε ΤΕΙ, που σταμάτησαν να αποτελούν την δεύτερη επιλογή των υποψηφίων. Στις πρώτες 50 σχολές που σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση στις πρώτες προτιμήσεις οι μισές είναι ΤΕΙ. Αυτό δείχνει ότι έσπασε η προκατάληψη που μέχρι τώρα υπήρχε ότι τα ΤΕΙ αποτελούν «δεύτερη» επιλογή. Μάλιστα στο 4ο πεδίο τη μεγαλύτερη αύξηση πρώτων προτιμήσεων σημείωσε το τμήμα Μηχανολογίας στο ΤΕΙ Πειραιά.
Οι υποψήφιοι προτίμησαν σπουδές σε παραδοσιακές σχολές, απορρίπτοντας τις σχολές με περίεργα ονόματα, ασαφές περιεχόμενο σπουδών και ανύπαρκτα επαγγελματικά δικαιώματα, γεγονός που μας δείχνει και την αναμενόμενη εξέλιξη στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που περιλαμβάνει συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων στην προσπάθεια μείωσης του κόστους.


Αριθμός πρώτων προτιμήσεων 2010
Αριθμός πρώτων προτιμήσεων 2009
Διαφορά αριθμού προτιμήσεων
Βάση 2010
Βάση 2009
Διαφορά Βάσεων
Νομικής Θεσσαλονίκης
963
697
266
18.746
18.735
11
Δάσκαλοι Θεσσαλονίκης
1.854
2.185
-331
18.711
18.887
-176
Νομικής Αθήνας
1.918
1.487
431
18.893
18.893
0
Δάσκαλοι Αθήνας
1.412
1.778
-366
18.550
18.856
-306
Πηγή: ΥΠΔΜΘ Επεξεργασία: Στράτος Στρατηγάκης

Αύξηση πρώτων προτιμήσεων υποψηφίων: 1ο Πεδίο

Αριθμός πρώτων προτιμήσεων 2010
Αριθμός πρώτων προτιμήσεων 2009
Διαφορά
Νομικής Αθήνας
1918
1487
431
Ψυχολογίας Παντείου
735
450
285
Νομικής Θεσσαλονίκης
963
697
266
Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Θεσσαλονίκης
727
469
258
Ψυχολογίας Θεσσαλονίκης
596
347
249
Επιστήμης Φυσ. Αγωγής και Αθλητισμού Αθήνας
842
605
237
Προσχολικής Αγωγής ΤΕΙ Αθήνας
417
189
228
Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθήνας
743
556
187
Βρεφονηπιοκομίας ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
362
182
180
Πηγή: ΥΠΔΜΘ Επεξεργασία: Στράτος Στρατηγάκης

Αύξηση πρώτων προτιμήσεων υποψηφίων: 2ο Πεδίο

Αριθμός πρώτων προτιμήσεων 2010
Αριθμός  πρώτων προτιμήσεων 2009
Διαφορά
Επιστήμης Φυσ. Αγωγής και Αθλητισμού Αθήνας
842
605
237
Προσχολικής Αγωγής ΤΕΙ Αθήνας
417
189
228
Βρεφονηπιοκομίας ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
362
182
180
Πληροφορικής Θεσσαλονίκης
397
243
154
Πληροφορικής και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ΤΕΙ Πάτρας (Πύργος)
286
134
152
Βρεφονηπιοκομίας ΤΕΙ Ηπείρου (Ιωάννινα)
288
162
126
Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Θεσσαλονίκης
608
491
117
Μαθηματικών Θεσσαλονίκης
525
413
112
Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
218
114
104
Πληροφορικής Πειραιά
218
117
101
Πηγή: ΥΠΔΜΘ Επεξεργασία: Στράτος Στρατηγάκης

Αύξηση πρώτων προτιμήσεων υποψηφίων: 3ο Πεδίο

Αριθμός πρώτων προτιμήσεων 2010
Αριθμός πρώτων προτιμήσεων 2009
Διαφορά
Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ Αθήνας
788
409
379
Αισθητικής και Κοσμητολογίας ΤΕΙ Αθήνας
546
206
340
Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
498
194
304
Ιατρικής Αθήνας
1251
958
293
Αισθητικής και Κοσμητολογίας ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
349
134
215
Μαιευτικής ΤΕΙ Αθήνας
395
193
202
Λογοθεραπείας ΤΕΙ Ηπείρου (Ιωάννινα)
349
158
191
Λογοθεραπείας ΤΕΙ Πάτρας
370
181
189
Ιατρικής Θεσσαλονίκης
732
549
183
Νοσηλευτικής ΤΕΙ Αθήνας
373
215
158
Πηγή: ΥΠΔΜΘ Επεξεργασία: Στράτος Στρατηγάκης

Αύξηση πρώτων προτιμήσεων υποψηφίων: 4ο Πεδίο

Αριθμός πρώτων προτιμήσεων 2010
Αριθμός πρώτων προτιμήσεων 2009
Διαφορά
Μηχανολογίας ΤΕΙ Πειραιά
482
232
250
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ
1252
1084
168
Πληροφορικής Θεσσαλονίκης
397
243
154
Οχημάτων ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
226
100
126
Ηλεκτρολογίας ΤΕΙ Πειραιά
273
148
125
Πληροφορικής ΤΕΙ Αθήνας
314
197
117
Πληροφορικής ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
278
168
110
Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ
923
818
105
Πληροφορικής Πειραιά
218
117
101
Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ
558
457
101
Πηγή: ΥΠΔΜΘ Επεξεργασία: Στράτος Στρατηγάκης


Αύξηση πρώτων προτιμήσεων υποψηφίων: 5ο Πεδίο

Αριθμός πρώτων προτιμήσεων 2010
Αριθμός πρώτων προτιμήσεων 2009
Διαφορά
Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας
1127
831
296
Λογιστικής ΤΕΙ Πειραιά
659
430
229
Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη)
550
392
158
Λογιστικής ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
325
243
82
Οικονομικών Επιστημών Κρήτης (Ρέθυμνο)
246
174
72
Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας (Καστοριά)
159
93
66
Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ Πειραιά
101
39
62
Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη)
317
257
60
Οικονομικών Επιστημών Θεσσαλονίκης
316
261
55
Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ Αθήνας
214
159
55
Πηγή: ΥΠΔΜΘ Επεξεργασία: Στράτος Στρατηγάκης

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...