Κεφάλαια
- Α΄ λυκείου
- Α΄ λυκείου προβλήματα
- α΄λυκειου α.2
- α΄λυκειου α.3
- α΄λυκειου α.4
- Β΄ λυκείου
- β΄ λυκείου γ.π.β1
- β΄ λυκείου γ.π.β2
- β΄ λυκείου γ.π.β3
- β΄ λυκείου κατ.β1
- β΄ λυκείου κατ.β2
- β΄ λυκείου κατ.β3
- β΄ λυκείου κατ.β4
- β΄ λυκείου κατ.β5
- Β΄ λυκείου προβλήματα
- Γ΄ λυκείου
- γ΄ λυκείου 1ο
- γ΄ λυκείου Ι.Ι.
- γ΄ λυκείου οργανικη
- Γ΄ λυκείου προβλήματα
- για όλους
- Πανελλήνιες 2011
- Πανελλήνιες 2012
- Πανελλήνιες 2013
- Πανελλήνιες 2014
- Πανελλήνιες 2015
- video
29 Μαΐου 2011
Υπολογισμοί...περιμένοντας τα αποτελέσματα!...
Ξεκινώντας αυτή την ανάρτηση θεωρώ ότι επαναλαμβάνω παλαιότερη ανάρτηση αλλά το επιχειρώ γιατί τώρα υπάρχει η πολυτέλεια που δίνει η «χρονική άπλα» της περιόδου και η αποφόρτιση από την ένταση των ημερών της περιόδου εκείνης…
Ας ξαναδούμε, λοιπόν, τους παράγοντες που επηρεάζουν την διακύμανση των βάσεων, αναλύοντάς τους…
1) Βαθμός δυσκολίας των θεμάτων: όσο δυσκολότερα θέματα, τόσο χαμηλότερες οι επιδόσεις, τόσο χαμηλότερες οι βάσεις εισαγωγής…(απλά μαθηματικά!!!) Και φέτος τα θέματα ήταν σαφώς πιο απαιτητικά σε σχέση με πέρυσι. Και λέγοντας απαιτητικά δεν αναφέρομαι μόνο στο βαθμό δυσκολίας των ζητημάτων αλλά και στην ποσότητά τους μιας και σε πολλά μαθήματα αυτό που δυσκόλεψε τους υποψηφίους ήταν ότι ενώ ήξεραν τι πρέπει να κάνουν δεν πρόλαβαν…
Για την θεωρητική κατεύθυνση, αν εξαιρέσουμε την ιστορία, όλα τα άλλα μαθήματα ήταν υψηλότερων απαιτήσεων.
Για την τεχνολογική κατεύθυνση, μόνο στην ανάπτυξη εφαρμογών τα ζητούμενα ήταν ευκολότερα, στις αρχές οργάνωσης και διοίκησης ίδιου επιπέδου (άλλωστε η φύση του μαθήματος είναι τέτοια που τυποποιεί την εξέταση…) αλλά στα μαθηματικά, στη φυσική και στο μάθημα επιλογής (ειδικά στη στατιστική) το επίπεδο δυσκολίας ήταν σαφέστατα μεγαλύτερο.
Για τη θετική κατεύθυνση , τέλος, όλα τα μαθήματα ήταν δυσκολότερα γιατί και στη βιολογία κατεύθυνσης και στη χημεία το «άριστα» που επιδιώκουν οι υποψήφιοι δεν ήταν τόσο εύκολο… (αυτό βέβαια δημιουργεί και ένα unfair για τους υποψηφίους της θετικής έναντι εκείνων της τεχνολογικής, αλλά αυτό θα το σχολιάσουμε σε άλλη ανάρτηση) σε σχέση με άλλα χρόνια που το επίπεδο δυσκολίας δεν ήταν τόσο υψηλό.
Ήδη αναφέρεται ότι από την ως τώρα βαθμολόγηση οι βαθμολογίες είναι σαφέστατα χαμηλότερες από κάθε άλλη χρονιά στα μαθηματικά, στη λογοτεχνία, στη στατιστική, στη φυσική…Οι φετινές πανελλαδικές χαρακτηρίστηκαν από πολλά μέσα ως οι δυσκολότερες της 10ετίας!.
2) Ο αριθμός των εισακτέων: όσο μικρότερο αριθμό σπουδαστών δεχτεί ένα τμήμα, τόσο αυξάνεται η βάση του τμήματος. Φέτος από την ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων δυο πράγματα αλλάζουν (ι) κόπηκαν κάποια χαμηλόβαθμα τμήματα, πράγμα που θα περιορίσει τις επιλογές των υποψηφίων με πολύ χαμηλές επιδόσεις και (ιι) περιορίζεται σημαντικά ο αριθμός των μεταγραφών. Αν λοιπόν σκεφτούμε ότι τον μεγάλο όγκο των μεταγραφόμενων φοιτητών τον δέχονται οι σχολές των δυο μεγάλων πόλεων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, συμπεραίνουμε ότι στις πόλεις αυτές ουσιαστικά μειώθηκε ο αριθμός εισακτέων πράγμα που οδηγεί σε αύξηση των βάσεων. Στις άλλες πόλεις όμως αυτό δεν ισχύει.
3) Οι προτιμήσεις των υποψηφίων ή αλλιώς η «ζήτηση» της σχολής: Αν μια σχολή έχει πολύ μεγάλη ζήτηση η βάση της ανεβαίνει, ενώ αν το ενδιαφέρον των υποψηφίων προς αυτήν ατονήσει η βάση της θα πέσει. Εδώ λοιπόν η φετινή «οικονομική κρίση» αλλάζει τα δεδομένα. Σε συνδυασμό με την αλλαγή στις μεταγραφές αναμένεται αυξημένη ζήτηση στα κεντρικά τμήματα ενώ θα περιοριστεί στις άλλες επαρχιακές πόλεις.
Αυτά λοιπόν είναι τα δεδομένα αλλά και οι υποθέσεις που κάνουμε… Και η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι οι σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα σημειώσουν πτώση ως και οριακή συγκράτηση στα περσινά επίπεδα ενώ οι υπόλοιπες επαρχιακές σημαντική πτώση. Περιμένοντας τις βαθμολογίες των υποψηφίων κάνουμε υπολογισμούς... Κι όσο για το μηχανογραφικό θα επανέλθουμε!
26 Μαΐου 2011
Οι καθηγητές του φροντιστηρίου ΕΝΑ σχολιάζουν τα θέματα των "αρχών οικονομικής θεωρίας".
Τα σημερινά θέματα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας χαρακτηρίζονται αναμενόμενα και χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Η μόνη δυσκολία την οποία παρουσίασαν, ήταν ο μεγάλος αριθμός θεμάτων καθώς και ο αυξημένος αριθμός πράξεων τις οποίες απαιτούσαν κατά κύριο λόγο η τρίτη και τέταρτη ομάδα θεμάτων.
Ελευθερίου Κική
Τσιαντούλη Δήμητρα
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)