27 Νοεμβρίου 2011

Φίδι από το ... πουθενά!

Ένα φίδι που εμφανίζεται από το πουθενά, ακριβώς όπως εκείνα που απεικονίζονται να βγαίνουν από το μέτωπο των Φαραώ της Αιγύπτου, αποτελεί σίγουρα ένα άκρως εντυπωσιακό θέαμα! 

Στο παρακάτω βίντεο, η εικόνα δημιουργεί την εντύπωση πως κάτι ανεξήγητο και μεταφυσικό συμβαίνει! Το πείραμα όπως διεξήχθη μπροστά σε εκατοντάδες ανθρώπους σε Επιστημονικό Διήμερο στην Πολωνία το 2008, "κόβει την ανάσα":


Κι όμως, στην πραγματικότητα τα όσα συμβαίνουν στο πείραμα, αποτελούν ένα απολύτως εξηγήσιμο φαινόμενο, για όσους....
κατέχουν την επιστημονική γνώση της Χημείας!

Με τον όρο "χημική αντίδραση", αναφερόμαστε σε μία μεταβολή της ύλης κατά την οποία μία ή περισσότερες ουσίες μετατρέπονται σε μία ή περισσότερες διαφορετικές ουσίες. Αυτό συμβαίνει και στην αντίδραση του Φιδιού του Φαραώ. Παρακολουθώντας το δεύτερο βίντεο και διαβάζοντας την επιστημονική ερμηνεία του φαινομένου, διαλύεται κάθε υπόνοια για "ανεξήγητο" ή "μαγικό" φαινόμενο!

Η λευκή αδιάλυτη σκόνη που βλέπετε μέσα στο διάφανο μπωλ, είναι θειοκυανικός υδράργυρος είναι λευκή αδιάλυτη σκόνη, και λαμβάνεται ως ίζημα στην αντίδραση του χλωριούχου υδράργυρου ( HgCl2) με θειοκυανικό κάλιο. Αν επιχειρήσουμε να το θερμάνουμε, τότε παράγεται νιτρίδιο του άνθρακα ( C3N4), το οποίο μας δίνει άζωτο (N2) και δικυάνιο (CN)2 και Ν2 και οδηγεί στο παρακάτω οπτικό αποτέλεσμα:

Τα "Φίδια του Φαραώ" στη Χημεία είναι ένα είδος "πυροτεχνήματος", όπου ένα αναμμένο δισκίο παράγει καπνό και στάχτη σε ελικοειδή μορφή, που μοιάζει με φίδι. Το πρωτότυπο πείραμα είναι τοξικό, λόγω της χρήσης θειοκυανικού υδράργυρου, και παράγει δηλητηριώση αέρια, για αυτό και πρέπει να πραγματοποιείται από γνώστες της Χημείας!

Όσο για την ονομασία "Φίδι του Φαράω", αυτή προέρχεται από τις τοιχογραφίες των αιγυπτίων, στις οποίες ο Ουρέος, η κόμπρα, εμφανίζεται να βγαίνει από το μέτωπο των Φαραώ, συμβολίζοντας την υπέρτατη σοφία του και ενεργοποιώντας το τσάκρα, του τρίτου ματιού!

www.pyles.tv, με πληροφορίες από το chemistry.about.com και την πολύτιμη βοήθεια του Σωτήρη Ανδριανού, φοιτητή Χημείας και λάτρη των χημικών πειραματισμών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...