4 Ιουνίου 2011

Bάσεις στον κατήφορο


ΔYΣKOΛOTEPA ΗΤΑΝ ΦETOΣ TA ΘEMATA ΣTIΣ ΠANEΛΛAΔIKEΣ
Tης MAPIAΣ ΠAΠOYTΣAKH
H μεγαλύτερη πτώση αναμένεται στα πολυτεχνεία καθώς
και στις φυσικομαθηματικές και τις οικονομικές σχολές
PEΠOPTAZ   ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡOΤΥΠΙΑ
29 MAΪOY 2011


Πτωτική αναμένεται να είναι η τάση των βάσεων σε πολλά τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αφού τα θέματα στις φετινές εξετάσεις είχαν πολύ μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.
Oι μεγαλύτερες πτώσεις, όπως εκτιμούν οι διορθωτές, αναμένονται στο 2ο πεδίο που περιλαμβάνει τις φυσικομαθηματικές σχολές, στο 4ο που περιλαμβάνει τα πολυτεχνεία και στο 5ο που περιλαμβάνει τις οικονομικές.
Oπως εκτιμά ο καθηγητής Γ. Χατζητέγας, οι πτώσεις σε ορισμένες σχολές της
περιφέρειας θα είναι θεαματικές και μπορεί να προσεγγίσουν και τα 2.000 μόρια. Πρόκειται για τμήματα που στο παρελθόν οδηγούσαν σε ασφαλή μετεγγραφή των παιδιών των τρίτεκνων και πολύτεκνων που φέτος περιορίστηκαν σε σχολές στα μεγάλα αστικά κέντρα. Oι υποψήφιοι αυτοί τώρα θα αναγκαστούν να δηλώσουν τμήματα στον τόπο της κατοικίας τους και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ζήτηση αυτών των περιφερειακών τμημάτων.
Για παράδειγμα, τέτοια τμήματα είναι τα διοίκησης επιχειρήσεων των οικονομικών πανεπιστημίων, αλλά και πολλά τμήματα ΤΕΙ που έχουν αντίστοιχα τμήματα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Πτώση όμως εκτιμάται ότι θα έχουμε και στα περιφερειακά τμήματα μαθηματικών, φυσικής και χημείας.
Στο 1ο πεδίο που περιλαμβάνει τις νομικές και φιλολογικές σχολές, η πτώση θα είναι πολύ μικρότερη. Yπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει από 300 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές και θα φθάσει στα 500 στα χαμηλόβαθμα τμήματα.
Μεγαλύτερη αναμένεται η πτώση στα παιδαγωγικά τμήματα της περιφέρειας, λόγω του περιορισμού των διορισμών αλλά και της μικρότερης ζήτησης που θα έχουν από τους υποψήφιους ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνων) αφού έχουν περιοριστεί δραστικά οι μετεγγραφές. Σ’ αυτό το πεδίο ο πυθμένας αναμένεται να είναι τα 11.500 μόρια.
Κάτι ανάλογο αναμένεται και στο 3ο πεδίο, όπου βρίσκονται και τα χαμηλόβαθμα τμήματα νοσηλευτικής. Η μείωση των θέσεων που προέρχεται κυρίως από τα περιφερειακά τεχνολογικά ιδρύματα, 24 τμήματα των οποίων δεν θα δεχθούν φέτος εισακτέους, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του βαθμολογικού πυθμένα, στο 2ο, 4ο και 5ο πεδίο, στα 8.000 μόρια. 
Στο παρελθόν είχαμε συνηθίσει στα ίδια πεδία να υπάρχουν τμήματα με πολύ μικρότερες βαθμολογίες. Oι περιζήτητες ιατρικές όμως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη φαίνονται «απτόητες». Θα διατηρηθούν δηλαδή πάνω από 19.000 μόρια. Ενδεχομένως οι ιατρικές στα περιφερειακά ιδρύματα να παρουσιάσουν κάμψη που μπορεί να φτάσει και τα 500 μόρια. Eτσι η τελευταία βαθμολογικά ιατρική ενδέχεται να έχει 18.500 μόρια.
Ηπιότερος αναμένεται ο ανταγωνισμός στις οικονομικές σχολές.
Στις περιζήτητες σχολές των πολυτεχνείων, όπως είναι των πολιτικών μηχανικών ή των ηλεκτρολόγων, στα μεγάλα αστικά κέντρα, αναμένεται να υπάρξει πτώση 400 μορίων ή και περισσοτέρων για τα τμήματα της περιφέρειας.
΄Eνα καθοριστικό στοιχείο των φετινών μηχανογραφικών αναμένεται να είναι η ισχυρή τάση προτίμησης σπουδών κοντά στον τόπο κατοικίας.
Τα μαθήματα που φαίνεται να ήταν καθοριστικά για την τάση των βάσεων φέτος είναι τα μαθηματικά τεχνολογικής κατεύθυνσης, όπου κάτω από τη βάση βαθμολογείται πάνω από 80% των γραπτών. Να σημειωθεί όμως ότι υψηλά ήταν τα ποσοστά αποτυχίας στο μάθημα αυτό και τα προηγούμενα χρόνια. Μεγάλα όμως είναι και τα ποσοστά αποτυχίας στη φυσική κατεύθυνσης.
O Γ. Χατζητέγας τονίζει ότι το μάθημα που φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη αποτυχία σχετικά με πέρυσι, στην θεωρητική κατεύθυνση, είναι της λογοτεχνίας όπου «έπεσε» το κείμενο «Κρητικός» του Διονύσιου Σολωμού, ένα θέμα που δεν συμπεριλαμβάνεται στα «SOS».
Πάντως, οι εκτιμήσεις αυτές είναι ενδεικτικές, καθώς ασφαλείς προβλέψεις για τις βάσεις είναι δύσκολο να γίνουν, επειδή διαμορφώνονται με βάση τις προσφερόμενες θέσεις, τη δυσκολία των θεμάτων και τις προτιμήσεις που θα δηλώσουν οι υποψήφιοι με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. 
Oπως επισημαίνει στην «Κ.Ε.» ο μαθηματικός Στρ. Στρατηγάκης,«ήταν απαραίτητη η αύξηση του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων, ώστε να μειωθούν οι αριστούχοι και, φυσικά, να οδηγηθούμε σε πτώση των βάσεων,που είναι και ο στόχος. Oι πολύ υψηλές βάσεις οδηγούν σε επιλογή υποψηφίων που στηρίζεται σε λεπτομέρειες, όπως ένα μικρό λάθος στις πράξεις ή μια ανεπαρκής αιτιολόγηση. Είναι φυσικό όταν όλοι έχουν λύσει την άσκηση
να έχουμε πληθώρα αριστούχων. Oταν τα θέματα είναι δύσκολα δεν έχουμε πολλούς αριστούχους και έτσι η επιλογή στηρίζεται στο ποιος έλυσε την άσκηση και ποιος όχι».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...