από τον Στράτο Στρατηγάκη

Δύο βάσεις κάθε τμήμα
Κάθε τμήμα θα έχει δύο βάσεις μία για τη γενική κατηγορία και μία για τις ειδικές κατηγορίες. Οι υποψήφιοι που μέχρι πέρυσι δικαιούνταν μετεγγραφή τώρα εντάσσονται σε μία από τις 5 ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, με αδελφό σε άλλη πόλη, ορφανοί και με κάποια σοβαρή πάθηση) και είναι υποψήφιοι και στη γενική κατηγορία και στην ειδική για κάθε τμήμα. Ανάλογα με το πως θα γράψουν θα περάσουν με τη μία ή την άλλη κατηγορία. Η κατανομή των θέσεων των εισακτέων έγινε με τους αριθμούς που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με τις μετεγγραφές των προηγούμενων ετών. Τους αριθμούς αυτούς δεν έχει δημοσιοποιήσει, ώστε να γνωρίζουμε αν συμβαίνουν παρόμοια πράγματα κάθε χρόνο ή όχι. Θα φανεί στην ανακοίνωση των βάσεων, που αν όλα λειτουργήσουν σωστά, μπορεί φέτος να γίνει πολύ νωρίτερα.
Ηλεκτρονικό Μηχανογραφικό
Το Μηχανογραφικό θα συμπληρώνεται από τον υποψήφιο ηλεκτρονικά στο σπίτι του και θα οριστικοποιείται η υποβολή του στο σχολείο. Για να συμπληρώσει ο υποψήφιος το μηχανογραφικό του θα χρειάζεται τον κωδικό υποψηφίου που υπάρχει στο δελτίο εξεταζομένου και τα ατομικά του στοιχεία.

Μόλις ο υποψήφιος ολοκληρώσει τη διαδικασία δήλωσης των σχολών το σύστημα καταχωρεί το σύνολο των επιλογών του υποψηφίου στην κεντρική βάση του Υπουργείου Παιδείας. Με την καταχώριση του δελτίου το σύστημα δίνει ένα κωδικό που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο μηχανογραφικό του υποψηφίου. Μπορεί ο υποψήφιος να καταθέσει και άλλο μηχανογραφικό και να πάρει και δεύτερο κωδικό. Η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αφού υπάρχουν πολλαπλά μηχανογραφικά.
Η ολοκλήρωση της κατάθεσης στο σχολείο
Η ολοκλήρωση της κατάθεσης γίνεται μόνο στο σχολείο αποφοίτησης. Αυτό γίνεται για να πάρει ο υποψήφιος ένα αντίγραφο του μηχανογραφικού, να κρατηθεί στο σχολείο ένα άλλο, ώστε να υπάρχουν αποδείξεις σε περίπτωση που συμβεί κάποιο λάθος. Η διαδικασία αυτή λέγεται οριστικοποίηση.
Το σύστημα ελπίζουμε να λειτουργήσει καλά, γιατί τώρα δοκιμάζεται για πρώτη φορά. Οι ημερομηνίες κατάθεσης θα πρέπει να είναι ευρείες, ώστε να μη δημιουργηθεί υποερφόρτωση του δικτύου με αποτέλεσμα να «πέσει» το δίκτυο. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν τα πράγματα θα είναι καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια.
· Η διαδικασία αυτή είναι πιο σωστή γιατί ο υποψήφιος παίρνει και τυπικά ο ίδιος την ευθύνη της απόφασης, αφού ο ίδιος συμπληρώνει.
· Γλυτώνουμε περιττή γραφειοκρατία. Μέχρι τώρα καθόταν ο υποψήφιος δίπλα σε έναν υπάλληλο και να έγραφε ο υπάλληλος στον υπολογιστή τις σχολές με τη σειρά που του έλεγε ο υποψήφιος.
· Μείωση του κόστους. Σε μια χρεοκοπημένη χώρα είναι καλό να μην ξοδεύουμε χρήματα για τις διαδικασίες, αλλά μόνο για την ουσία. Μέχρι τώρα το κόστος ήταν περίπου 245.000 € το χρόνο για τις επιτροπές που συγκροτούνταν σε κάθε διεύθυνση και τους καθηγητές που χορηγούσαν τις βεβαιώσεις πρόσβασης.
Το πρόβλημα είναι στη διαδικασία άρπα κόλα που προτιμά το Υπουργείο, αφού ακόμη δεν ανακοινώνει τίποτα αυξάνοντας την αγωνία των υποψηφίων. Μέχρι τώρα υπήρχε μία απλή αρχή, που ακολουθούσαν όλοι οι Υπουργοί Παιδείας. Κάθε αλλαγή που ανακοινωνόταν ίσχυε από την επόμενη χρονιά. Αυτό καταργήθηκε, με αποτέλεσμα να γίνονται όλα στο πόδι με προφανές το ρίσκο της αποτυχίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου