4 Μαΐου 2011

3-4.1Θέματα 3ο – 4ο Κεφάλαιο β ΄ λυκείου κατεύθυνσης...

    
ΘΕΜΑ 1Ο
(α)Δίνεται η αντίδραση Α(s)(g) Γ(g) η οποία είναι μηδενικής τάξης. Να παρασταθούν γραφικά οι συγκεντρώσεις των Α, Β, Γ συναρτήσει του χρόνου.
(β)Να παρασταθούν γραφικά οι συγκεντρώσεις όλων των σωμάτων της απλής αντίδρασης C(s) + CO2 (g) 2CO(g) .

ΘΕΜΑ 2Ο
Σε δοχείο σταθερού όγκου εισάγονται ισομοριακές ποσότητες Ν2 και ΝΗ3 . Τελικά αποκαθίσταται η ισορροπία  Ν2 + 3Η2 2ΝΗ3 . Δικαιολογήστε γιατί οι παρακάτω προτάσεις είναι σωστές ή λάθος.
(α) Στην κατάσταση ισορροπίας η ποσότητα του Ν2 θα είναι μικρότερη από την ποσότητα του Η2.
(β) Η ολική πίεση στην κατάσταση ισορροπίας θα είναι μικρότερη από την αρχική.
(γ)Η απόδοση της αντίδρασης θα είναι ίση με το ποσοστό διάσπασης του Ν2.

ΘΕΜΑ 3Ο
Δίνεται η αντίδραση2 Α(g)(s)  Γ(g)(g),ΔΗ<0 . Πώς θα επηρεαστούν  (α)Η ταχύτητα της προς τα δεξιά αντίδρασης (β) η απόδοση της αντίδρασης, όταν γίνουν οι παρακάτω μεταβολές
1.αυξηθεί η θερμοκρασία
2.αυξηθεί η πίεση
3.προστεθεί ποσότητα από το Α
4.προστεθεί μικρή ποσότητα από το Β
5.αφαιρεθεί ποσότητα από το Γ. 

ΘΕΜΑ 4Ο
Οι παρακάτω γραφικές παραστάσεις των συγκεντρώσεων των σωμάτων Α, Β ,Γ ,Δ συναρτήσει του χρόνου που συμμετέχουν στην ίδια αμφίδρομη αντίδραση δίνονται παρακάτω
(α)Να βρεθεί η χημική εξίσωση της αντίδρασης αυτής αν γνωρίζουμε ότι όλα τα σώματα είναι αέρια.
(β)Αν ο όγκος του δοχείου είναι 1 L να υπολογιστούν οι αρχικές και οι τελικές ποσότητες όλων των σωμάτων που συμμετέχουν στην αντίδραση αυτή.
(γ) Αν σε χρόνο 10 δευτερολέπτων οι συγκεντρώσεις των σωμάτων έχουν σταθεροποιηθεί να υπολογιστούν οι ρυθμοί μεταβολής των συγκεντρώσεων των σωμάτων για τα 10 αυτά δευτερόλεπτα.
(δ)Αν η αντίδραση του Α με το Β είναι απλή και η σταθερά ταχύτητάς της είναι κδ=10-3 (mol/L)-2 sec-1 να βρεθεί η αρχική ταχύτητα αυτής της αντίδρασης.
(ε)Να βρεθεί η ταχύτητα της αντίδρασης μεταξύ Α και Β , καθώς και η ταχύτητα της αντίδρασης μεταξύ Γ και Δ (που είναι κι αυτή απλή) όταν στο δοχείο θα περιέχονται 2,5 mol Γ.
(στ) Να βρεθούν οι ταχύτητες των δυο αντίθετων αντιδράσεων τη στιγμή που θα αποκατασταθεί χημική ισορροπία.
(ζ)Να βρεθεί η απόδοση της αμφίδρομης αυτής αντίδρασης.
(η)Αυξάνουμε τον όγκο του δοχείου στα 3 L και ταυτόχρονα αυξάνουμε και τη θερμοκρασία και παρατηρούμε ότι οι ποσότητες των σωμάτων στο δοχείο δε μεταβλήθηκαν. Να υπολογιστεί η ΚC της ισορροπίας αυτής στη νέα θερμοκρασία. Είναι η αντίδραση αυτή εξώθερμη ή ενδόθερμη.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...