20 Μαΐου 2011

Ψυχραιμία!!!!...


Δε σκοπεύω μ΄αυτή τη δημοσίευση να «χαϊδέψω τ΄αυτιά» όσων δεν έχουν γράψει ως τώρα τους βαθμούς που ήλπιζαν, που φαντάζονταν ή που μπορούσαν να γράψουν σύμφωνα με τις δυνατότητες τους και σύμφωνα με την προσπάθεια που είχαν καταβάλλει όλη τη χρονιά... Θέλω, απλά να δώσω την ρεαλιστική διάσταση των πραγμάτων…

                      Κοινώς αποδεκτό είναι πως ο βαθμός δυσκολίας των φετινών θεμάτων σε όλα τα μαθήματα (με εξαίρεση την ιστορία κατεύθυνσης ίσως και την έκθεση) είναι σαφέστατα πολύ μεγαλύτερος των αντίστοιχων περσινών…Και αυτό από μόνο του είναι μια από τις τρεις παραμέτρους που καθορίζουν την πτώση ή την άνοδο των βάσεων. (Οι άλλες δυο είναι η ζήτηση των σχολών και η μεταβολή του  αριθμού  των εισακτέων).

                        Προηγούμενες χρονιές ένα μόνο μάθημα αν ήταν σαφέστατα δυσκολότερο από την προηγούμενη χρονιά οδηγούσε σε πτώση των βάσεων του αντίστοιχου πεδίου. Πόσο μάλλον φέτος που όλα τα μαθήματα είναι πιο δύσκολα.

                      Η μόνη παράμετρος που οδηγεί σε άνοδο- ή μάλλον σε συγκράτηση της πτώσης- των βάσεων, ειδικά για τις κεντρικές σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, είναι ο περιορισμός των μεταγραφών που θα οδηγήσει περισσότερους μαθητές στο να δηλώσουν σχολές κεντρικές (δηλαδή αύξηση της ζήτησής τους) μιας και ή αδυνατούν ή δεν προτιμούν τη φοίτησή τους μακριά από την πόλη μόνιμης κατοικίας τους. Έτσι όμως οδηγούνται τα τμήματα των επαρχιακών πόλεων σε μεγαλύτερη ακόμα πτώση. Συνεπώς όσοι δεν απορρίψουν την ιδέα του να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι τους θα έχουν πολλές επιλογές σε πολύ καλά τμήματα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι απαγορευτική και η επιτυχία στα κεντρικά τμήματα.
                         Τελικά το μόνο κακό των «δύσκολων θεμάτων» είναι ότι χαλάνε την ψυχολογία των υποψηφίων. Και αυτό συχνά επηρεάζει την απόδοσή τους στα επόμενα μαθήματα.

Ψυχραιμία λοιπόν… Ολοκληρώστε την προσπάθειά σας και τον Αύγουστο θα φανεί το αποτέλεσμα! Καλή συνέχεια!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...